Dansa med hästar, sammanfattning

Det här är en jättebra sammanfattning på vad boken Dansa med hästar handlar om. Jag skulle kunnat skrivit texten helt själv, men valde att kopiera den här från http://isabellaf.se då hon formulerade sig så kort och bra! 
 
" Arbeta hästen från marken:
När man arbetar en häst från marken måste man dominera hästen, allså visa att man själv har en högre rang än hästen. Om man kollar på hästarna i hagen så följer alla hästar och litar till 100 % på den hästen som har högst rang, visar den att det är fara så springer alla, direkt. Samma sak ska man sen göra med sin egna häst. Man visar att man själv har en högre rang. Och på det sättet kan man få sin häst att lita på en, och efter det gör hästen precis vad man ber den om. Visst låter det enkelt?

''Prata'' med sin häst:
Men för att kunna be hästen att göra som vi vill måste vi prata med hästen - komunicera. En häst kan inte lära sej vårat spårk men vi kan läras oss deras - kroppspråket. Att göra olika rörelser med sin kropp kan man på det sättet ''prata'' med hästen. Hästen läser på en människas gester och hållning. När man sen utvecklar detta så kan hästen läsa av minsta lilla signal vi gör till dom.

Visar med hjälp av kroppsspårket.

Ridningen:
Vad strävar vi efter i ridningen? Jo... Att rida med sitsen och en så lätt hand som möjligt, men varför rider vi med bett då? Det behövs ju egentligen inte, enligt klaus (han som skrev boken) förstör bara bettet. Hästen lägger vikten i handen och då kommer all vikt på framdelen. Hästen är inte i balans så bettet blir som ''ett femte ben'' för hästen. En korrekt häst ska ha vikten på bakdelen, och på så sätt lätt kunna flytta framdelen. Men det blir svårt när hästen lägger vikten i handen/på framdelen.

Tygeln är hängande, vikten är på bakdelen

Det fanns såklart en massa övningar i boken hur man arbetar dom från marken och hur man ska rida hästen med sitsen för att till sist kunna rida en samlad galopp på hängande tygel. Då hästen har vikten på bakdelen. Men det är bättre att ni läser den själva :P Så jag rekomenderar er alla att läsa denna boken, finns säkert att låna om man inte vill köpa den. Enormt lärorik!!! "
 
 
Som Isabella skriver är boken enormt lärorik och jag, precis som hon, rekomenderar alla att läsa boke

Om

Min profilbild

Horse Thoughts - Hästtankar

Jag som drev den här bloggen heter Amanda Nätt och är född -99. Idag bloggar jag istället på amandanatt.blogg.se. På den här bloggen kan man hitta gamla inlägg om allt möjligt som har med hästar och hästtankar att göra.




RSS 2.0